Het Eeuwig Tekort
Veelbelovend debuut van een talentvolle jonge filosoof - in de traditie van Hans Achterhuis
Waarom leven wij in een wereld die voor eeuwig gevuld lijkt te zijn met tekorten? Welke mechanismen creëren dat voortdurende gevoel niet genoeg te hebben? Waar komt ons oneindig verlangen naar méér vandaan - ondanks alle welvaart en overvloed?
Deze vragen vormen de basis van een filosofische zoektocht naar de oorsprong van schaarste. Rutger Claassen bespreekt de belangrijkste denkers uit filosofie en economie die zich met dit probleem hebben beziggehouden. Hij laat zien hoe schaarste een rol speelt in actuele debatten over globalisering, de consumptiemaatschappij, natuur en milieu, de waarde van arbeid en het debat over normen en waarden.
In Het eeuwig tekort stelt Claassen de vraag hoe wij 'voorbij de schaarste' kunnen komen en ons kunnen losmaken van onze drang tot ongebreidelde bevrediging van behoeften. Volgens hem moeten we de uitweg zoeken in een filosofie die ervan uitgaat dat de bevrediging van menselijke behoeften slechts één vorm is van menselijke activiteit temidden van een veelheid aan waardevolle levensvervullingen.
Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
De economische wetenschap draait geheel om het thema hoe mensen omgaan met schaarste. Voor de vraag waarom ze daarin zus of zo handelen, moeten we ten laatste toch te biecht bij een andere, evenmin exacte wetenschap: de filosofie. De jonge filosoof Rutger Claassen heeft in dit niet eenvoudige, maar zeer helder geformuleerde boek een moedige poging ondernomen om een actuele herbezinning te geven op die vraag. Hij raadpleegt daarbij de klassieken, maar maakt zich er niet met een theoretisch Jantje van Leiden vanaf. Hij doet echt moeite om ook met (aanzetten tot) actuele antwoorden te komen op deze zeer relevante vraag waarover veel maatschappelijke verwarring bestaat. Zowel de poging als het resultaat verdienen lof. Zijn boek is een waardevolle bijdrage aan het debat, waaraan mede dankzij Claassen velen met meer inzicht kunnen deelnemen.
(Biblion recensie, Drs. Maurits Groen)
(source: Bol.com)